top of page
  • Obrázek autoraPetra Domesová

BORŮVKY PRO PSA? SKVĚLÁ VOLBA

Borůvky, jsou totiž superhrdiny v psím jídelníčku. Podle výzkumů přispívají k jejich lepšímu zdraví a delšímu životu. Řeknete si: "Psi jsou ale masožravci"… To však neznamená, že nedokážou borůvky nebo jiné ovoce a zeleninu, strávit. Například v Národním parku Voyageurs (USA) tvoří během pozdního léta bobulovité plody 2/3 potravy dospělých vlků. A velkou částí z nich jsou právě borůvky. Někdo se teď může pousmát a říci: "Jen to, že vlci jí borůvky, ještě neznamená, že je zvládnou strávit." A vlastně by mohl mít pravdu. Nikdo zatím pořádně neprozkoumal stravitelnost rostlinné složky u vlků jako masožravců. Tato problematika byla ale zkoumána u masožravých polárních medvědů. Doktor Richard Patton ve své knížce Ruined By Excess Perfected By Lack uvádí, že ve své studii zjistil, že polární medvědi jsou schopni strávit sacharidy v suchých surovinách zhruba v 85%, tedy stejně jako všežravci. Takže vlci dokážou trávit borůvky, a dokonce je i vyhledávají.

Osobně nepochybuji, že by nevěděli, co dělají. Naopak. Ale proč? Z dnešního pohledu se zdá, že vlci již dlouhou dobu "vědí" o borůvkách něco, co my lidé jsme dlouho netušili. Borůvky mají velký přínos pro zdraví psů. Plody mají výjimečnou skladbu výživných látek, jsou zdrojem speciálních antioxidantů, obsahují velké množství vitamínů (A, B2, B5, B6, C, E) a minerálů (železo, hořčík, draslík, sodík, vápník, mangan, měď, chrom, selen, fosfor a zinek). Borůvky mají nejvyšší koncentraci antioxidantů ze všech druhů ovoce a zeleniny. Mezi hlavní antioxidanty přítomné v borůvkách patří flavonoidy, konkrétně antokyany. Výhodou je, že se antokyany z borůvek velmi dobře vstřebávají a přispívají ke zvýšení hladiny antioxidantů v krvi. Podporují tím přirozenou obranyschopnost organismu proti infekcím i rozvoji nádorových onemocnění, "zpomalují" stárnutí organismu. Některé antioxidanty borůvek jsou schopny překonat i hematoencefalickou bariéru a tím pozitivně ovlivňovat psí mozek a zpomalovat jeho stárnutí, rozvoj senility a neurodegenerativních nemocí. V Itálii probíhaly studie vlivu borůvek na zdraví psů. V jedné studii rozdělili služební psy do dvou skupin a obě krmili granulemi. Jedné skupině přidávali borůvky, zatímco druhou krmili jinými bobulemi. Po 18 týdnech měli psi dostávající borůvky nižší ukazatele oxidačního stresu. Druhá studie porovnávala hladiny antioxidantů u tažných psů. Vědci zjistili, že psi, kteří jedli borůvky, byli mnohem lépe chráněni před oxidačním poškozením než kontrolní skupina nedostávající borůvky. Existují dva druhy borůvek – tzv. divoké lesní a šlechtěné tzv. kanadské. Divoké borůvky jsou mnohem menší než jejich pěstované protějšky a často mají tmavší barvu. Více antioxidantů obsahují druhy drobné (lesní), ale přínosné ve výživě jsou i velké, tzv. kanadské borůvky. Plody i listy borůvek obsahují velké množství tříslovin, které "staví" a k tomu ještě mírně dezinfikují zažívací trakt, takže pomáhají při průjmech. Ale pozor, při průjmech podáváme borůvky sušené nebo borůvčí listí v podobě odvarů.

A na závěr nejnovější výsledky studie Dr. Ryšávky, který se věnuje výzkumu střevního mikrobiomu lidí i psů. Před lety Dr. Ryšávka zavedl termín "prebiotický index potravin", který ukazuje, jak která potravina chutná našim a našich psů přátelským bakteriím střevního mikrobiomu. Loni analyzoval kvanta ovoce a zeleniny. A vítězem se staly BORŮVKY! Zcela jednoznačně "šmakují" jak laktobacilům, tak bifidobakteriím. Rostly na borůvkovém smoothie jak utržené z řetězu. Tak ještě pochybujete o vlčí inteligenci? Pokud ne, nebojte se borůvky zařadit i do jídelníčku Vašeho hafana. A jak psům borůvky podávat? Nemusíte úplně přesně odměřovat množství borůvek. Borůvky zakomponujte do čerstvého jídelníčku svého psa alespoň z 5%. Pokud krmíte suchou granulovanou stravou můžete dávku zvýšit až na 10%. Většině pejsků chuť borůvek nevadí. Pokud je ale váš čtyřnohý kamarád vybíravý, můžete mu dát i mrazem sušené borůvky-cca ¼ čajové lžičky pro středního psa.



20 zobrazení0 komentářů
bottom of page