top of page
  • Obrázek autoraPetra Domesová

Jessie

S Jessie (fenka malinou, 5 let) jsem se poprvé setkala v době odchovu jejích štěňat - asi 5 týdnů po porodu. Majitelé mne kontaktovali kvůli dlouhodobým problémům fenky, které nyní v době intenzivní zátěže organismu (březost, porod, kojení) výrazně nabraly na intenzitě.

Jessie poslední 2 roky trápila výrazná svědivost s kožními problémy. Majitelé museli, v rámci sportovní kynologie, s ní přestat věnovat se stopování. Při této činnosti se fenka potýkala s kýcháním, dušností, slzením a výtokem z očí. Tyto problémy přetrvávaly po stopování i doma. Fenka byla krmena suchou granulovanou stravou. Majitelé ve snaze fence pomoci vystřídali krmiva více výrobců, ale bez úspěchu a zlepšení.

Podle průběhu problémů a klinických příznaků se u fenky projevovaly příznaky, jejích příčinou je alergická reakce organismu na určité podněty. U těchto případů vždy tajně doufám, aby se jednalo o nějaké potravní antigeny, na které organismus reaguje, protože s těmi většinou umíme pracovat. Nejčastější příčinou těchto problémů jsou různé chemické látky - ať už do stravy přidávané či jako rezidua látek používaných v chovech a zemědělství - kterých je dnešní strava zvířat i člověka plná.

Proto jsme se v případě Jessie zaměřili na změnu stravy v Reico - Vital systeme a tím jí dopřáli opravdu hodnotnou a chemicky nezatíženou stravu. Pozitivní vliv stravy jsme podpořili detoxikací organismu pomocí přípravků firmy Energy a také jsme se zaměřili na podporu střevní mikroflóry a imunity střev. Majitelům bylo vysvětleno, že je potřeba se vyvarovat jakékoliv chemické zátěží i např. z pamlsků a odměn. A minimalizovat vliv chemického zatížení z antiparazitik, vakcinace apod.

Stav Jessie se lepšil velmi rychle, během 3 týdnů došlo k ústupu svědivosti a po dvou měsících byla fenka bez klinických příznaků a s novým kožíškem. Velmi zajímavé bylo také odeznění problémů, které se objevovaly při stopování, kdy fenka reagovala při intenzivní pachové práci také alergickými příznaky na antigeny zřejmě porostu či půdy. S regenerací a detoxikací organismu došlo ke snížení celkové hranice reaktivity organismu a odezněly i tyto problémy a fenka se mohla vrátit ke své oblíbené činnosti.


15 zobrazení0 komentářů
bottom of page